Vi syr och byter er duk på befintlig markis

Designade markisvävar förskönar din exteriör och ger ditt hus en helt ny look. Vi kan oftast byta markisduken på plats.

Läs mer här >

Service av solskydd, markiser och persinenner

Hos City-Kej får du alltid professionell hjälp och ett personligt bemötande. Vi hjälper dig med service av alla dina solskydd; markiser, persienner och rullgardiner. Vi finns i Linköping också Norrköping men verkar i hela området Mjölby, Åtvidaberg, Motala och Söderköping. Välkommen att kontakta oss!

Ta hand om dina markiser och solskydd

Nu är snart hösten här och det är hög tid att ta hand om dina solskydd. Vi hjälper dig med service av markiser, byte av slitna vävar och reparation av trasiga persienner!

Skötselråd för markiser

Här följer en enkel guide för att underhålla dina markiser på bästa sätt – och samtidigt förlänga livslängden på markisen med flera år.

Låt en fackman ta hand om eventuella reparationer av markisen. En terrassmarkis vikarm är försedd med en inbyggd fjäder som kan orsaka stora skador om den lösgörs på fel sätt. Om markisen börjar gnissla, vilket den kan göra efter långvarigt bruk, kan du själv smörja utsatta rörliga delar. Se då till att det inte hamnar på insidan av markisväven, då det kan vara svårare att komma åt för att göra rent.

För att rengöra och underhålla markiser behövs:

  • Smörjmedel
  • Mjuk borste på skaft
  • Fuktig trasa
  • Torr trasa
  • En hink med ljummet vatten
  • Mild såpa
  • Eventuellt nya batterier till fjärrkontrollen
  • Eventuellt en skruvmejsel

Kontakta alltid oss innan ni lossnar någon del på markisen, eller om något behöver lagas. Stora markiser är tunga och kraftiga konstruktioner så var försiktig!

Steg 1 – Motordrivna markiser
Börja med att kontrollera att fjärrkontrollen fungerar. Den kan behöva nya batterier efter att ha legat oanvänd under en lång tid.

Steg 2 – Tvätta av markisduken
Nu börjar rengöringen! Att hålla markisen ren är viktigt för att dukens impregnering och färg ska få en lång livslängd. Börja med att köra ut markisen hela vägen. Borsta sedan med en mjuk borste för att få bort damm och ytlig smuts. Tvätta sedan markisen med hjälp av en mjuk borste, mild såpa och ljummet vatten. Vattnet får inte vara varmare än 50 grader. Se till att efterskölja med ordentligt med vatten så att all såpa spolas av. Låt sedan markisen torka ordentligt. Det gör inget om duken fortfarande är lite fuktig när den körs in, men det är mer skonsamt att låta den torka ordentligt först.

Använd inte starka tvättmedel som innehåller till exempel syror eller slipmedel. Använd absolut inte högtryckstvätt! Den kan förstöra dukens fibrer och få den att släppa in vatten.

Steg 3 – Markiser med kappa
Längst ut på sidorna finns en skruv som skall lossas. Runt denna skruv finns ett skydd som också ska plockas bort. När detta är bortskruvat är det dags att plocka ned kappan. Dra ur kappan ur markisen och tvätta den sedan på samma sätt som markisduken. Låt kappan torka ordentligt och mata sedan tillbaka den i anordningen på samma sätt som den togs av.

Steg 4 – Rengöring av profiler och vikarmar
Profilen tvättas enklast med fuktig trasa och allrengöring. Torka gärna av med en torr trasa efteråt.

Steg 5 – Smörj veven och andra rörliga föremål i markisen
Lägg någon droppe smörjmedel i vikarmarna (om markisen har sådana). Var noga med att dosera lagom med smörjmedel, så att det inte kladdar av sig på duken. Det räcker med en liten mängd för att underhålla armarna.

Steg 6 – Njut av er markis!
Nu är rengöringen färdig! För att verkligen hålla markisen i gott skick under många år rekommenderar vi att man gör rent markisen minst två gånger per år.

Inspirationsfolder

inspiration img

Bli inspirerad av de nya trenderna, välj bland solskydd för inomhus- och utomhusbruk.

Fortsätt läsa

Nya fjärrkontroller

Det bekväma sättet att styra markiser och persinenner efter dagsljuset. Nu har vi flera nya modeller som gör det enkelt att styra ditt solskydd. Du vet väl att vi enkelt kan eftermotera motorer och fjärrstyrning på ditt befintliga solskydd!

Här kan du läsa mer om våra tillbehör:

Utomhus ›
Inomhus ›

 

Vindklassade markiser

Sedan en tid tillbaka finns nya regler för vindklassning av markiser. Om du köper en markis från oss kan du vara helt säker på att den testats och klarar den vindklass som den är uppmärkt att göra. Vi tillverkar markiser för vindklasserna 1-3, där tre betyder en vind på 10,5-13,4 m/s.

Följ City-Kej på Facebook    Följ oss på Instagram

City-Kej – Solklart sedan 1952

Linköping
013-21 25 80

Norrköping
011-13 65 35

Mjölby
0142-80 180

Åtvidaberg
0120-352 00

Motala
0141-23 37 80

Söderköping
0121-136 70

Kontaktuppgifter & Öppettider - Svarar vi inte när du ringer har vi kunder i butiken!

© 2021 Copyright City-Kej AB – Solskydd, markiser och persienner i Linköping och Norrköping.