Skip to main content

Fyra saker att tänka på innan du köper en gardin

Att köpa en ny gardin är faktiskt inte så lätt som det låter. Det är oerhört många faktorer som spelar in i valet av en gardin. Vilken produkt gör jobbet bäst? Vilken gardin har flest möjligheter? Besluten är många men här tipsar vi dig om de 4 grundläggande sakerna att tänka på innan du köper en gardin. Följer du detta garanterar vi att du hittar en gardin som du är nöjd med!

Vardagsrum StyRa Solskydd

1. Behovet

Det första man ska fundera på är behovet. Varför behöver du egentligen en gardin? En gardin uppfyller ofta flera behov men det är viktigt att du har klart för dig vilket ditt primära behov av gardinen är. Kanske vill du mörklägga ett sovrum eller ta bort blänk i tv:n i vardagsrummet? Eller så är du kanske i behov av ett insynsskydd i badrummet eller vill hålla värmen ute på sommaren i köket? När du vet vad behovet för gardinen är kan du börja tänka på nästa steg som är vilken typ av gardin du ska ha.

2. Typ av gardin

Vilken typ av gardin är du ute efter? Här spelar så klart ditt behov stor roll. En lamellgardin och Plisségardin kan till exempel aldrig mörklägga ett rum, men är ett utmärkt val i till exempel ett tv-rum då de skyddar mot både insyn och direkt solljus. En rullgardin däremot är effektiv för mörkläggning men har inte samma fördelar som tex en Duette-gardin har. Läs mer om våra olika modeller här på hemsidan eller besök en av våra återförsäljare så hjälper de dig ta fram en lämplig modell för just ditt behov. 

3. Säkerheten

Tyvärr har olyckor skett i samband med gardiner och gardinsnören. Därför är det viktigt att du tänker på huruvida småbarn kommer att vistas i närheten av där gardinen kommer installeras. Alla våra gardiner levereras med en säkerhetsanordning, men för att vara 100% barnsäkert rekommenderar vi motoriserade gardiner eller gardiner där linorna är helt dolda. 

Rullgardiner Effektgardiner StyRa Solskydd
Gardiner: Mjukstängande Rullgardin Satin BO 0008 | Motoriserad Effektgardin Patmos 100
4. Färgen

Färgen på gardinen gör mer än vad man tror. Vi rekommenderar att inte välja första bästa färgen man fastnar för. Viktigt är att istället tänka på hur resten av rummet ser ut. Vad har du för typ av inredning? Vilka färger finns i rummet? Du kan med fördel plocka upp en färg som redan finns i rummet på gardinen. Då skapas en enhetlighet som är behaglig för ögat. Eller så kan du välja en accentfärg på gardinen om resten av inredningen går i neutrala färger. Låt helt enkelt resterande inredning styra ditt färgval. 

Duetto Plisségardin StyRa Solskydd
Gardin: Duette® Elan Duotone 25-2334