Skip to main content

De bästa gardinerna för sovrummet

Rullgardiner

En rullgardin är det självklara och ofta första valet i ett sovrum. Den är oerhört hållbar och väldigt lätt att underhålla. Dessutom är den snygg, stilren och också praktisk! Förutom alla dessa bra egenskaper, finns det också mörkläggande rullgardiner som på ett smidigt sätt stänger ute den störande gatubelysningen och tidiga morgonsolen. Just en mörkläggande rullgardin är att rekommendera i sovrummet och välj då en rullgardin med kassett om du verkligen vill få det riktigt mörkt. Kassetten gör att glipor inte uppstår längs sidorna av gardinen där ljus annars släpps igenom, vilket resulterar i en nästintill maximal mörkläggning.

Gardiner: Rullgardin Carina 6862 | Mörkläggande Rullgardin Carina BO 5113

Duettegardiner

Ett kanske ännu mer praktiskt alternativ till sovrummet är Duettegardinen som är en modern variant av den traditionella persiennen. Visste du till exempel att nästan hälften av värmen (eller kylan) i ditt hus kan försvinna genom fönstren? Med en Duettegardin minskar du denna siffra märkbart tack vare gardinens isolerande egenskaper. Gardinen isolerar nämligen värmen på vintern och stänger den ute på sommaren, vilket gör den perfekt för ett rum som sovrummet! Inget ljus släpps heller igenom där hålen för linorna på en vanlig persienn annars skulle suttit vilket gör den optimal för mörkläggning.

Duettegardiner finns också med en dag/natt-funktion. Det betyder att det är två vävar i gardinen. En transparent väv för användning under dagen och en mörkläggande väv för när det är dags att gå och lägga sig. Aldrig mer behöver du offra vare sig personlig stil eller design i rummet tack vare möjligheten att variera mellan vävarna. Duettegardinen har dessutom ljudabsorberande egenskaper som i ett sovrum är en stor bonus!  

Gardin: Duette Batiste Duotone 25-0000

Färgen

När du väl bestämt dig för vilken gardin du ska ha ställs du inför nästa svåra val – färgen. Allt för ofta slutar det med att man väljer något i en gråskala för att det känns bekvämt och säkert. Känner du igen dig? Nu är det dags att sluta vara rädd för färg! Färg gör så mycket för känslan i ett rum. Blått till exempel är alltid ett säkert kort i sovrummet då den blå paletten upplevs som rogivande och lugnande, och varma toner som brunt, beige, blush och rost skapar en välkomnande och trygg känsla i rummet. Har du inte mycket färg i ditt sovrum är det nu ett ypperligt tillfälle att tillföra lite med hjälp av en gardin!

Gardin: Rullgardin Pärlhöna 79/87 // Bild: Sandatex.se