Skip to main content

6 vanliga inredningsstilar & gardiner som passar till dem

Skandinavisk

Skandinavisk design hyllar livets enkelhet här i Norden. Stilen är känd över hela världen för sin enkla, ljusa och minimala design. Färgpaletten är minimal och neutral med vitt och grått som utgångspunkt. Rummen ska vara luftiga och stilrena med naturligt ljus från alla håll. Naturliga element som trä, sten, stål och läder är stående inslag i den skandinaviska stilen.

Till denna stil rekommenderar vi gardiner i en neutral färgskala för att behålla den enkla och minimala designen. För att skapa ett mjukt intryck rekommenderar vi Duette- och Plisségardiner samt Rullgardiner i skira vävar som endast dämpar solljuset och inte tar bort det helt då skandinavisk inredning livnär sig på det naturliga ljuset.

Modern

Med rötter i en designrörelse från 1900-talets början kännetecknas en modern inredningsstil av det enkla och minimala med rena linjer och en monokrom och jordnära färgpalett. Till skillnad från skandinavisk design där man föredrar mjuka och runda former, fokuserar den moderna stilen mer på vertikala och horisontella linjer. Naturliga material som obehandlat trä, metaller, sten, stål och läder hyllas och utgör en stor del av inredningen. För att få ett så cleant och snyggt intryck som möjligt dekorerar man med några få utvalda detaljer och undviker onödiga element och objekt.

En modern inredningsstil förknippas ofta med osmyckade fönsterpartier. Men ibland är det skönt att kunna dra för när solen står som högst. Vi föreslår därför Lamellgardiner som man enkelt kan dra för när man vill. När gardinen sen inte används placeras lamellpaketet åt sidan vilket tar minimalt med plats. Persienner är även det ett alternativ då de i uppdraget läge försvinner in i fönstret.

Minimal

I en minimal inredningsstil handlar allt om form och funktion. Rena linjer, monokrom färgpalett, öppna ytor och få och noga utvalda möbler hittar du i en minimalistisk design. Varje objekt och föremål i rummet ska ha en funktion och fungera bra tillsammans. Material och föremål behålls i sin ädla form och inget läggs till för extra effekt. Designen ska vara tydlig och enkel, men absolut inte tråkig. Därför är användningen av rätt material, ljus och form oerhört viktig.

Till den minimala inredningen rekommenderar vi vita eller neutrala, skira Rullgardiner som släpper in måttligt med ljus. Även träpersienner i sin råa form är ett snyggt alternativ.

Bild 1: Pinterest // Bild 2: Joe Fletcher

Industriell

Den industriella inredningsstilen, som namnet antyder, drar sin inspiration från industriella lager och fabriker. Stilen kännetecknas av en känsla av ”ofärdig råhet” i många av elementen och det är mer ofta än sällan exponerat tegel, synliga rör, betonggolv och tjocka träbjälkar förekommer. Stilen förknippas också med lampor och detaljer i metall.

Till denna inredningsstil föreslår vi Persienner i en mörkare färg för ett lite råare intryck som passar bra in med resterande element. Man kan också bryta av allt det hårda med ett mjukt material som till exempel en Duette- eller plisségardin för att tillföra en mjuk kontrast till rummet.

Bild 1: Pinterest // Bild 2: Bodyartstyle // Bild 3: Pinterest

Klassisk

En klassisk inredning baseras på balans och symmetri. Ofta använder man sig av en brännpunkt, till exempel en öppen spis eller säng, som fokus i rummet där respektive sida om denna punkt speglar varandra. Man utgår från en gemensam färgskala ofta inspirerad av naturen och använder eleganta material så som sammet, guld och silver för att skapa en lyxig känsla. Kort sagt är klassisk inredning en sober och elegant stil som aldrig går ur tiden.

Till denna eleganta stil rekommenderar vi Duette- eller Plisségardiner i en enklare skir väv för att komplettera de tunga gardinerna från golv till tak som ofta förekommer i rum med denna stil.

Bild 1: Elle Ryssland // Bild 2: Yasmeen Wassim

Bohemisk

Den bohemiska stilen har blivit en trend på senaste tiden. En ljus och avslappnad stil med mångkulturella inslag och minnesvärda detaljer som speglar en fri och äventyrlig livsstil. Ofta används djärva mönster som sticker ut, naturliga material som trä, jute och korg samt växter för att skapa en så avslappnad atmosfär som möjligt. Låga soffor, kuddar på golvet, sittpuffar och hängväxter är starkt förknippat med en bohemisk stil.

Till den bohemiska stilen föreslår vi träpersienner som ger ifrån sig ett avslappnat uttryck och passar väldigt bra ihop med resterande material som används inom denna stil. Även Duettegardiner eller Rullgardiner i en enfärgad neutral färg kan användas för att bryta av om du redan har mycket mönster i inredningen.

Bild 1: Kaekoo // Bild 2: Via Decor8 // Bild 3: Rullgardin Pallisander 4749