Skip to main content

Sätt stilen med hängande Textil

 

Välkommen till vår guide om gardiner – hemmets mångsidiga stilkompanjoner! Gardiner är mycket mer än bara praktiska fönsterbeklädnader; de är också en viktig del av hur vi formar och förbättrar atmosfären i våra rum. Genom att välja rätt färg, mönster och material kan vi skapa en känsla av stil och personlighet i våra hem.

Det finns olika aspekter av gardiner som är viktiga att ha i åtanke, allt från deras praktiska funktioner till hur de kan användas för att förändra ett rums estetik och stämning.

Välj rätt material

Valet av material spelar en viktig roll när det gäller gardiner. Genom att välja rätt typ av material i din gardin kan du påverka hur ett rum upplevs och skapa den perfekta atmosfären för dina behov och önskemål.

Mörka och tunga textilier har förmågan att skapa en intim och mysig atmosfär i ett rum, perfekt för avslappning eller för en känsla av omboning. I ett sovrum till exempel är mörker avgörande och en förutsättning för en bra sömn. Om gardinens funktion ska vara att minska ljusinsläppet eller mörklägga krävs då en tjockare gardin i ett dim-out material som stänger ute omvärlden. Den extra tyngden och tjockleken på materialet absorberar också ljud och bidrar till att skapa en mer lugn och tyst atmosfär inne i sovrummet.

Ljusa och luftiga textilier öppnar upp ett rum och ger det en romantisk känsla av friskhet. De är perfekta för att skapa en känsla av rymd i ett rum samtidigt som de bidrar till en mjukare estetik. I ett vardagsrum till exempel passar skira gardiner utmärkt då man vill ta vara på ljusinsläppet. Deras tunna och genomskinliga tyg släpper in det naturliga ljuset samtidigt som de ger en viss grad av integritet genom att mjukt filtrera ljuset.

Hotellkänsla hemma

Skira gardiner kan med fördel kombineras med tyngre gardiner för att lägga till lager på lager av textur och dimension. I sovrum skapar du enkelt den klassiska hotellkänslan med just två lager gardiner. Med kombinationen av en kraftigare gardin och en lätt skir skapar du en avslappnad och drömlik atmosfär. Blanda med fördel både material och färg – en mörkare mörkläggande gardin med en ljusare, neutral för en harmonisk övergång.

 

Välj rätt stil

Gardiner kan hängas på flera olika sätt och val av upphängning spelar en avgörande roll för hur rummet upplevs.

 

Veckbandsgardiner

Med veckband och fingerkrokar får du ett fint fall i gardinen som skapar tidlös elegans. Den karakteristiska veckningen ger gardinen en distinkt och väldefinierad struktur.

Välj mellan 2- eller 4-fingerkrok med låg eller hög fattning. En 2-fingerkrok skapar ett vackert veck i gardinen medans en 4-fingerkrok ger tre veck eller vad vi kallar franska veck. Med låg fattning på kroken hamnar gardinen högre upp vilket är ett perfekt val om man vill dölja skenan.

 

Wavegardiner

Wavegardiner erbjuder en stilren och elegant design bestående av böljande vågor av textil. Wavegardiner passar extra bra i modernare inredning då de ger rummet en dynamisk och modern känsla.

Valet av textil spelar en avgörande roll för hur wavegardinen kommer att upplevas när den är upphängd. Olika textilier har olika egenskaper och kan påverka gardinens utseende och funktion på olika sätt. En ljus och luftigt textil skapar mjuka och följsamma rörelser i vågorna, medan en tyngre och mer strukturerad textil ger en stadigare och mer definierad form åt veckningen.

 
 
 

Skapa rymd

Om plats finns kan du med fördel använda en bredare gardinskena än själva fönstret och låta gardinerna hänga vid sidan av fönstret. Då upplevs fönstret som bredare och du får också ett större ljusinsläpp. Samma effekt får du av att hänga