Skip to main content

Mörkläggande Rullgardiner för en bättre sömn

En bra sömn är grunden i människans återhämtning. För att vi ska klara av stressiga situationer och alla intryck vi tar emot under en dag behöver vi en god sömn så hjärnan får koppla av och kroppen varva ner och återhämta sig. När vi sover aktiveras också kroppens immunsystem och viktiga ämnen bildas som minskar risken för sjukdomar som till exempel diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Hur mycket var och en behöver sova varierar från person till person men faktum är att många upplever att de har svårt att somna och sover dåligt under natten. En bidragande faktor till det är ljuset.

Visste du till exempel att ljuset, så som dagsljus och lampor, reglerar vår dygnsrytm och signalerar till hjärnan när vi ska vara aktiva. Därför är det så oerhört viktigt att det är så mörkt som möjligt i sovrummet när man ska sova. Med ett mörkt rum utsöndrar din kropp automatiskt melatonin (hormonet som påverkar din sömnrytm) och signalerar till hjärnan att det är dags att sova. Så självklart, och helt logiskt, ska det vara mörkt i rummet vi sover i. Man ska minimera ljusinsläppet så mycket som möjligt helt enkelt!

Hur minimerar man ljusinsläppet då? Jo enklaste sättet är med en helt vanlig rullgardin som har en mörkläggande väv. Att väven är mörkläggande betyder att inget ljus alls släpps igenom väven. Rullgardiner med en mörkläggande väv är faktiskt en av de vanligaste kombinationerna av rullgardiner i Sverige.